Beteges alkoholfogyasztás, alkoholos betegség: a patológiás részegség

Beteges alkoholfogyasztás, alkoholos betegség: a patológiás részegség

Kapcsolódó képMikor azt terveztem, hogy az alkohol hatásának patológiás oldaláról írok, csupán arra gondoltam, hogy edukációs jelleggel bemutatok egy olyan pszichés betegséget, amiről talán sokan még nem is hallottak. Hiszen nem árt tudnunk, hogy az alkohol van, hogy úgy működik, mint egy ki/be kapcsoló a normális és pszichotikus állapotok között. Ekkor az az ember, aki hajlamos a patológiás részegségre, nagyon kevés szesztől teljesen levetkőzi személyiségét, szinte más emberré válik, és nem tudatosan agresszívan, erőszakosan viselkedik, amely következménye gyakran bűncselekmények elkövetése.

Azonban ebben a cikkben nem mehetek el tisztán amellett a mostanában megjelent hír mellett, miszerint az ismert ultrafutónőt, Makai Viktóriát megtámadó férfit jelenleg kóros részegség gyanúja miatt vizsgálják, s amely egyben megkérdőjelezheti az erőszakos cselekedet hátterében lévő beszámíthatóságot is.

Célom természetesen nem az igazságtevés és nem is a vádaskodás, ugyanis ezt teljes elhivatottsággal végzik azok a szakemberek, akiknek ez a dolguk. Biztos vagyok abban, hogy a kivizsgálás során kiderül, hogy az áldozatul eső futónőt érő, megdöbbentő támadás igazságos elbírálást fog kapni, és ezúton is mihamarabbi felépülést kívánok a testét és lelkét érő sérülésekből. Azonban az eset jól mutatja, hogy egy-egy pszichológiai téma nagyon is lehet hétköznapi azáltal, hogy az életünk része mindez. Nem lehet csupán definiálni jelenségeket anélkül, hogy árnyalnánk azokat, hiszen az élet nem fekete vagy fehér, az ember nem csak egészséges vagy beteg.

Kezdjük az elején.

Milyen egy átlagos részegség?

Kapcsolódó képPersze nem mindegy, hogy miből és mennyit fogyaszt valaki, így itt megpróbálom végigvezetni a folyamatot az első kortytól addig a kortyig, amire már sokszor nem is emlékszik a fogyasztó.

  1. Gátlások csökkenése: ez az az állapot, amiért sokan elkezdenek inni. Egyszerűen úgy érezzük magunkat, hogy a -valósággal ellentétben- egyre jobban tudunk ismerkedni, beszélgetni, humorizálni, mozogni, és csak ritkán jelenik meg ingerlékenység, ugyanis leginkább jó a kedvünk.
  2. Excitatiós stádium: izgalmi állapot, amely már a közepes, majd súlyos fokú ittasságra jellemző. Ilyenkor az ítéletalkotás már nehezebb, a mozgás és mimika nehezebben kontrollálható, minden sokkal élénkebb. Ilyenkor már indulatosabbá is válhat a sokat ivó ember, és ebben a szakaszban fordulnak elő leggyakrabban agresszív cselekedetek. A megváltozott viselkedés hátterében a gátló funkciók feloldódása áll, ami miatt előkerülhetnek olyan elnyomott, elfojtott személyiségjegyek, akár frusztrációk is, amik józanon gondosan kontroll alatt vannak.
  3. Depressziós állapot: itt nem a hétköznapi szóhasználatban is ismert kóros levertségről beszélünk, hanem az alkohol narkotikus hatásáról. A részeg hangulata bár nyomott, ugyanakkor jellemző rá a lelassulás, érzékenység, nehéz felfogás, dülöngélés, beszédakadozás. És ahogy olvassuk az utóbbi szavakat, nem meglepő, hogy ebben a stádiumban igen gyakori a szédülés, émelygés, hányás.
  4. Amikor a szervezet feladja: mivelhogy a részegség valójában a szervezetünk alkoholmérgezésre adott reakciója, így talán túl nagy elvárás lenne az emberi testtől, hogy ne adja fel az ellenállást. Így hát, amikor már teljesen telítődött a magas véralkohol szint miatt, „kikapcsol”. Ez megmutatkozhat elalvásban, tudatvesztésben, kómában, és szélsőséges esetben az alkohol halállal is végződhet. A józanodás során pedig nem ritkán fordul elő részleges vagy teljes amnézia, amely azt jelenti, hogy az illető nem emlékszik az átmulatott éjszakára és akár az azt megelőző eseményekre sem.

Az alkoholfogyasztás melyik szintjén jön a patológiás részegség?

Egyiknél sem! Bár logikusan azt gondolhatnánk, hogy az általam említett 2. stádiumban alakul ki a kóros ittasság, amely agressziót szül, a patológiás részegségre hajlamos személy valójában az első szintig sem jut el, ha alkoholt fogyaszt, ugyanis pár korty után is kialakulhat nála a pszichotikus (valóságvesztéssel járó) állapot. Ugyanakkor a negyedik pontban említett amnézia rendszerint fenn áll náluk, miután felébrednek másnap, visszatérnek saját valóságukba, így nem emlékeznek azokra a tettekre, amiket előtte elkövettek.

Valójában részegségről beszélünk akkor?

Képtalálat a következőre: „részegség”Bár nem egy tipikus lerészegedési folyamat zajlik le, a megváltozott, agresszív viselkedéséért az alkohol (na meg persze az alkohol fogyasztó) tehet. A szesz ilyenkor mint egy facilitátor, átbillenti a betegségben szenvedőt egy másfajta valóságba, ami tele van nem legátolt, erőszakos, vágyteljesítő viselkedéssel. Következményeként előfordulhatnak komolyabb bűncselekmények, mint rablás, verekedés, gyújtogatás, és nemi erőszak is.

Büntethető vagy sem?

Itt visszakanyarodva a bevezetőben elhangzott esetre, amely ismertté vált nemrég Makai Viktória futónő által, érezhető, hogy mennyire felkavarja az ügyet egy olyan feltételezés, miszerint az elkövető patológiás részegség állapotában, azaz a realitástól elszakadva követte el az erőszakos cselekedetet. Nem jogunk ítélkezni, feltételezéseket, összeesküvés elméleteket gyártani, azonban megjegyzem, hogy olyan esetekben, amikor hasonló, büntethetőség megkérdőjelezésére irányuló vizsgálatok folynak, a bíróság méltán néz utána annak, hogy az elkövető tudatában volt-e betegségének. Ugyanis, ha patológiás részegségről is beszélünk, de korábban volt már problémája a gyanúsítottnak alkoholfogyasztást követően, onnantól kezdve saját döntése volt, hogy iszik-e vagy sem. Ugyanakkor ha a bűntett egy egyszeri és bizonyítható eset, akkor a betegségben szenvedő személy hasonlóképp elszenvedője saját cselekedetének, mint az áldozat.

A patológiás részegség tehát nem egyszerű piás állapot, nem túlivás vagy alkoholizmus, hanem betegség. Ez egy veleszületett (genetikai) vagy szerzett (pl. agysérülés, meningitis, epilepsia) rendellenesség. Létezik olyan formája, amely csak részben mutatkozik meg (abortív részegség), de ebben az esetben az alkohol nem okoz teljes valóságvesztést. Akiknél azonban a kóros alkohol-intoxikáció súlyos formája (patológiás részegség) jelen van, minimális szeszt sem fogyaszthat, ugyanis egy bekövetkező pszichotikus állapot akár végzetes is lehet önmagára vagy másra nézve.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.     

 

Felhasznált irodalom:

http://semmelweis.hu/igazsagugy/files/2012/06/15_mszlev.pdf

Facebook Comments