Mitől szexi az intelligencia?

Mitől szexi az intelligencia?

what-is-sapiosexuality-4-signs-you-might-be-sapiosexual.jpg

Sokféle intelligencia létezik. A mostani cikkben az IQ tesztek által mért intelligenciáról esik szó, illetve annak vonzalomra gyakorolt hatásáról. A kutatások azt mutatják, hogy mind a nők, mind a férfiak számára a párválasztás során a legértékesebb jellemző az intellektus.

A szépséggel ellentétben, amelyet passzív megfigyelés által könnyen észlelünk, az intelligencia felismerése nehezebb, mert a két fél között dinamikus interakciót igényel. A szépségre, az esztétikumra adott reakcióink  képalkotó eljárások segítségével is könnyen azonosíthatók az agytevékenységünkben is, míg az intelligenciára adott válaszaink egyáltalán nem leképezhetők ilyen egyértelműen. A mindennapi életben a beszélgetések során a tartalomból, a szókincsből és a humorból észleljük, hogy intelligens partnerrel-e van dolgunk.  

Amikor kutatások során azt vizsgálták, hogy mi az az IQ szint, ami egy jövőbeli partnernél vonzónak számít, akkor a 120-as körüli IQ szint rajzolódott ki. Ez a szint magasabb, mint a populáció 90%-ának az intelligenciája. Hosszú távú partnerkapcsolat esetében a nők ezt az intelligencia szintet tartják a leginkább kívánatosnak és szexuálisan vonzónak.

Érdekes módon azok, akiknek az IQ-ja 135-nél magasabb, vagyis az emberek 99%-nál okosabbnak számítanak, kicsivel kevésbé tűnek vonzó partnernek, mint a 120- körüli IQ-val rendelkezők, ugyanakkor ők is sokkal vonzóbbak, mint azok, akik csak az emberek 50%-nál számítanak okosabbnak.

Mi a szapioszexualitás?

A név alapján szexuális orientációnak tűnhet, de ebben az esetben egy attitűdről van szó, ami abban mutatkozik meg, hogy miként választunk partnert, jelen esetben intelligencia alapján. Egyszerűen szólva az intelligencia szexi. A szapioszexualitás nem egy ritka beállítódás. Gyakori, hogy a külső (majdnem) teljesen háttérbe szorul, mert önmagában a másik okossága elegendő erőteljes érzelmek és vonzalom kiváltásához. Ez persze nem jelenti azt, hogy a külső vagy az ápoltság egyáltalán nem számít, csak az intelligencia sokkal többet nyom a latban.

Mitől lesz szexuálisan vonzó az intellegencia?

Kétféle pszichológiai magyarázat állhat ennek hátterében.

  • Az egyik a Holdudvar-hatás, ami azt jelenti, hogy ha egy embernél érzékelünk egy pozitív tulajdonságot, mint a szépség, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a többi jó tulajdonsággal kéz a kézben jár. A vonzó emberekkel jobban bánnak embertársaik és pozitívabbnak tűnnek a többiek szemében. Szakmai területen is könnyebben boldogulnak az attraktív emberek és szexuális partnert is könnyebben találnak. A mechanizmus úgy tűnik, hogy fordítva is működik: ha valakinél meglátunk egy olyan értékes tulajdonságot, mint a az intelligencia, a humor vagy a jó társas készségek, akkor könnyen hozzákapcsolunk hozzá szexuális vonzerőt is.
  • A másik befolyásoló tényező az arousal transzfer (emelkedett izgalmi szint átadása) lehet. Arról a folyamatról van szó, amikor egy tényező által kiváltott izgalom, beindítja, átterjed egy másik független tényező által kiváltott izgalomra. Jól szemlélteti ezt az a kísérlet, amikor egy veszélyesnek tűnő és egy biztonságos hídon kellett áthaladnia férfiaknak. A hídon találkoztak egy vonzó nővel. A veszélyesnek tűnő hídon áthaladva a férfiak nagyobb szexuális vonzalmat éltek meg a nő iránt, mint a biztonságosnak tűnő hídon. A félelmi izgatottság átadódott a szexuális izgatottságra.

A kutatók azt is megállapították, hogy a férfiak és a nők esetén is igaz, hogy minél komolyabbak a szándékait egy partnerrel, annál inkább fontossá válik az intelligencia kérdése. Míg egy könnyed kapcsolat esetében elfogadható az átlagos intellektus, addig házasság esetén a legtöbb ember igényli, hogy a partnere okosabb legyen az átlagnál.

Az továbbra is kérdés, hogy kiemelkedően magas intellektus esetén miért csökken a vonzerő. Elképzelhető, hogy a társas területen gyakran megjelenő nehézségek állhatnak ennek hátterében.

  

Forrás:

  • Akimoto, Y., et al., R. (2018). Approach or avoidance: Neural correlates of intelligence evaluation from faces. European Journal of Neuroscience, 48, 1680-1690.
  • Ben-Ze’ev, A. (2019). The arc of love: How our romantic lives change over time. University of Chicago.
  • Dutton, D. G. and Aron A. P. (1974). Some evidence for heightened sexual attraction under conditions of high anxiety. Journal of Personality and Social Psychology 30, 510–17.

 

Facebook Comments