5 szabály, amely segíthet megóvni gyermekedet

5 szabály, amely segíthet megóvni gyermekedet

5 szabály, amely segíthet megóvni gyermekedet

Sokkoló adat, miszerint minden ötödik gyermek érintett szexuális abúzusban. Függetlenül nemtől, kortól, családi háttértől, bárki áldozattá válhat, mivel az elkövető gyakran ismerős, családtag, sokszor nem is felnőtt.

Egy szülő nem járhat gyermeke sarkában állandóan, hogy megelőzze a bajt. Talán ez is az egyik legrémisztőbb dolog, ha szexuális zaklatásról beszélünk, hogy a szülő ilyenkor tehetetlennek érzi magát. De tényleg azok vagyunk?

A következő módszerek és tanácsok segíthetnek abban, hogy gyermekünket olyan láthatatlan pajzzsal vértezzük fel, amely lehetőséget ad számára, hogy felismerje, elkerülje vagy elmondja az őt érő atrocitást. A cikkben található, Európai Tanács által kidolgozott mesés videó segítséget nyújthat ahhoz, hogy már kicsi gyermekekkel is képesek legyünk beszélgetni arról, hogy a testük felett csak ők rendelkezhetnek.

  1. Beszéljünk a tabukról:

Attól, hogy nem beszélünk gyermekünkkel a mutogatós bácsiról, attól az még létezik, így a veszély nem szűnik meg. A nyitott, tabumentes kommunikáció lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermek kérdéseivel kitágítsa a számára elérhető világot, és felismerje a veszélyt. Érthető módon a szülők minél hosszabb ideig szeretnék kitolni gyermekük naiv, szexualitástól mentes életét, de ne felejtsük el, hogy egy kisgyermek számára a meg nem értett dolgok okozzák a legnagyobb stresszt. Így a szülő számára az a legbölcsebb, ha nem titkolózik, nem is ijesztget, hanem nyitottan és objektíven vázol fel gyermekének példákat, helyzeteket, amik esetleg veszélyesek lehetnek (pl. idegen kocsijába beszállni, elfogadni idegentől meghívást).

  1. Feltétlen bizalom gyerek és szülő között:

A gyermekkori zaklatásokra visszaemlékező felnőttek szinte minden alkalommal elmondják, hogy bántalmazásuk egyik feldolgozhatatlan része nem is a zaklató, hanem a szülői reakció volt. Mikor a felnőtt nem hitt nekik.

Fontos, hogy mindig tudassuk gyermekünkkel, hogy bízhat bennünk. Először is ne vegyük evidenciának, hogy gyermekünk tudja, velünk bármilyen gondolatát megoszthatja. A gyerekek – még ha éppen lázadó tinédzserek is – szeretik tudni, kimondva hallani, hogy van kihez fordulniuk. Jól működnek a „Nekem bármit elmondhatsz.”-féle bíztató mondatok. Az elhangzott szavak azonban csak akkor lesznek hitelesek, ha mögöttük őszinte szándék van. Mikor gyermekünk hozzánk fordul segítségért, vagy megosztja velünk egy-egy kényesebb gondolatát (pl. Anya, az óvó néni szerintem nem szereti a gyerekeket.), ne hajtsuk el annyival, hogy „Ugyan már kislányom, hiszen az óvónénid annyira kedves ember!”, hanem kérdezzük meg, miért érzi ezt, mi történt, ami megzavarta a lelkét. Attól, hogy nagy valószínűséggel tudjuk, hogy valamilyen félreértésről van csak szó, még vehetjük gyermekünket komolyan, hogy érezze, nekünk tényleg elmondhat bármit.

  1. A feltétlen bizalom köre:

Amikor egy gyerek úgy érzi, hogy egy felnőtt valami számára érthetetlen, de helytelen dolgot tett, a rossz gondolatait megpróbálja feloldani, megmagyarázni. Belül érzi, hogy a felnőtt nem viselkedett vele jól, de nem tudja megmagyarázni a saját érzéseit. Bántalmazást követően nagyon sokszor maga a bántalmazott érez bűntudatot. Mivel felnőtt okozta számára a rossz érzést, így azt gondolhatja, hogy a „nagyok” zárt köre esetleg nem értené őt meg. Ha együtt kiválasztjuk vele, hogy kik azok, akikben a legjobban megbízhat (pl. anya, apa, nagyszülő, óvó néni, nagy testvér), akkor ez a kör már nem a felnőttek köre, hanem az ő csapata, akikhez bármikor fordulhat. 

  1. A tested csak a tiéd!:

Saját testünk a mi tulajdonunk. Ha valami nem esik jól, a gyermek mindig, minden körülmény között elutasíthatja bárki érintését. Ami a bugyin belül van, az az intimitás része. Ezek a testrészek csak az övé, csak ő érintheti meg. Ha valaki oda akar benyúlni, mondhat és mondania is kell nemet. A szülőknek, orvosoknak néha elkerülhetetlen, hogy megérintsék őket, de ha kényelmetlenül érzik magukat, akkor is mondhatják, hogy ezt most nem szeretnék. Joga van visszautasítani akár a puszit, akár az érintést még a szeretteitől is. El kell különíteni az érintés jó változatát. Amikor valaki megsimogatja a fejét, kezét, nem tesz vele rosszat. A tiltott terület, azaz a fehérnemű alatti részek megsimogatása már rossz érintés. Az is helytelen, ha valaki arra kéri őket, nézzék vagy érintsék meg az ő intim testrészeiket. Ilyenkor a gyerek merjen határozottan tiltakozni, és amint teheti, mondja el valakinek, akiben megbízik. Legyen kitartó, és mondogassa addig, hogy mi történt vele, amíg komolyan nem veszik őt. 

A fenti videóban mikor Kikot a kéz a fehérneműje területén szeretné megérinteni, Kiko bátran és hangosan ellenáll, azt mondja, “NEM!” Itt elmondhatjuk gyermekünknek, hogy ilyen helyzetben ő is bátran álljon ki magáért, mert helyesen teszi. 

  1. Jó titok és rossz titok:

Gyakran előfordul, hogy rossz szándékkal közeledő felnőtt a gyerekben alakít ki bűntudatot, hogy ne derüljön ki az eset. Ilyenkor vagy megfenyegeti a kislányt/kisfiút, hogy elmondja valakinek, milyen csúnya dolgot csinált a gyerek, vagy ráveszi arra, hogy legyen ez az ő kis titkuk. A gyermek koránál fogva legtöbbször azért egyezik bele a titok megtartásába, mert fél, hogy rosszat tett. Fontos, hogy elmagyarázzuk neki, mi a különbség jó és rossz titok között, illetve, hogy ha valaki a rossz titok megtartására akarja kényszeríteni, akkor azonnal jelentse ezt egy felnőttnek a környezetében. A gyerekek könnyen megértik a jó és rossz titok fogalmát, ha példákat mondunk nekik. A jó titok például az, ha valakinek ajándékot veszünk, de titokban tartjuk, míg odaadjuk neki. A rossz titok az, amitől nagyon rosszul érezzük magunkat, félünk vagy szomorúak vagyunk tőle, és szeretnénk, ha inkább ez a titok nem lenne.

+1 szabály:

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, a gyermekeinket érő sérelmek, a mi felelősségünk. Ugyanúgy, ahogy megtanítjuk őket a „Kérem. Köszönöm. Szívesen” szabályokra, meg kell őket tanítnunk arra is, hogy ha baj van, segítséget kell kérni. Még akkor is – tulajdonképpen akkor a leginkább – , ha ő is rosszul érzi magát a történtekről. A gyermekünkkel kialakított bizalmas kapcsolat alapját képezheti a sérülések nélküli felnőttéválásnak.

A Kiko és a kéz történet elérhető mesélhető formában itt.

Ha érdekelnének további cikkeink is, csatlakozz hozzánk Facebokkon!

Forrás:
http://www.underwearrule.org/underwear_en.asp

Facebook Comments