Hogyan rajzolj mandalát?

Hogyan rajzolj mandalát?

Hogyan rajzolj mandalát?

A mai – sokszor rohanó – világban csak ritkán jut tudatosan lehetőségünk arra, hogy negatív érzéseinkkel, káros gondolatainkról beszélgessünk. Legyen szó mandala rajzolásról vagy akár bármely más alkotásról, az ilyen tevékenységek felérnek egy lelki detoxikációval. A fantáziánk által történő teremtés lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, a gondolataink megformálására, érzelmeink megélésére. A mandakészítés pozitív hatásairól korábbi cikkünkben olvashattok.

Pszichológusként gyakran nyúlok a “művészethez”, mint eszközhöz, ugyanis gyerekeknél és felnőtteknél is azt vettem észre, hogy sokszor a lelki leterheltség, a mindennapi izgalmak nem teszik lehetővé, hogy egy tanácsadás során hozzáférjünk a valódi problémákhoz. Ilyenkor alkotunk. Sokszor csak azt, ami épp feljön a beszélgetés vagy akár zenehallgatás hatására. Egy rajzolásból, festésből vagy akár dühből széttépett papírlapok összeragasztott műalkotásából létrejövő alkotás képes ajtót nyitni az érzelmekhez, gondolatokhoz, mivel a fantáziatevékenység elmélyült állapotba képes hozni minket, amely egy érzékeny, lelket megmozgató, de végül megnyugtató folyamat.

A mandalakészítés csak egy formája a művészetterápiás eszközöknek, azonban számos kutatás igazolja a pozitív hatásait, mint például a szorongáscsökkentés vagy a negatív érzelmek enyhítése, pozitív érzelmek javítása. Utóbbira a mai világban mindennél jobban szükségünk lehet, így nem árt ezt a technikát akár otthonra is bevezetni.

Nincs szükségünk másra, csak egy üres papírlapra és színes ceruzákra. (Na, és persze nyugodt környezetre legalább 20-30 perc erejéig:))
1. Helyezzük el a papírt magunk előtt, és hunyjuk le a szemünket. Ezt megtehetjük csendben is, de elindíthatunk egy kellemes, megnyugtató zenét is, ami hatással van ránk. Lazítsuk el egyenként az izmainkat, és szánjunk néhány percet az elcsendesülésre, a relaxációra.
2. Figyeljük a testünket, ahogy a csendre vagy a zenére reagál. Engedjük a gondolatainkat szabadon áramolni, és egyelőre ne kapaszkodjunk bele a megszületett érzésekben, gondolatokba, képekbe, csak hagyjuk, hogy felbukkanjanak.
3. Szép lassan tudatosítsuk magunkban, hogy hamarosan megkezdjük a rajzolást, és – még mindig lehunyt szemmel – lássuk meg magunkat a szobában, ahol ülünk, ahogy ülünk, majd nyissuk lágyan ki a szemünket.
4. Vegyük kézbe a ceruzákat, és rajzoljunk egy nagy kört, ami elég nagy ahhoz, hogy rajzoljunk majd bele. Ezt követően kezdjünk rajzolni, gyakorlatilag bármit. Kezdhetünk belülről kifelé, de akár fordítva, vagy össze-vissza, ahogy jól esik. Támaszkodjunk a relaxációban megélt érzéseinkre, és ne legyenek elvárásaink magunk felé. Képzeljük azt, hogy a ceruzánk és a lelkünk összeköttetésben vannak.
5. Amikor végeztünk, simítsunk végig a lapon, és nézzünk szeretettel az alkotásunkra. Szánjunk néhány percet az elfogadó értékelésre, ahol nem kritikusak, hanem megértőek vagyunk önmagunkkal. Mi motivált minket a rajzunk során? Milyen érzelmek voltak bennünk? Zaklatottság, netán öröm? Félelem, vagy nyugalom? Milyen konkrét gondolatok futottak át a fejünkben?
6. Figyeljünk, és ha elsőre még csak kevés dolog is jut eszünkbe, legyünk megértőek magunkkal. Vannak, akik számára könnyedén hozzáférhetőek az érzéseik, de vannak, akiknek több időre van szükségük.

A mandala rajzolás lehet csupán egy megnyugtató tevékenység, de önfejlesztés céljával is alkothatunk. Nem beszélve arról, hogy szülőként egy egészen csodálatos élmény megtalálni a közös alkotást a gyerekünkkel, így a rajzolgatásba a gyerekeinket is bevonhatjuk.

Rajzolhatunk otthon, de ha nyitottak vagyunk önismereti fejlődésre, akkor belekezdhetünk egy művészetterápiás folyamatba is, ahol az alkotás különböző formái vezetnek minket önmagunk megismerése felé. Mindenesetre, aki kedvet kapott, annak jó mandalázást kívánok otthonra!

Ha a fenti

Facebook Comments