Mandala rajzolással a pozitív érzelmekért!

Mandala rajzolással a pozitív érzelmekért!

Mandala rajzolással a pozitív érzelmekért!

A mandala rajzolásról korábban már szép számmal születtek kutatási eredmények, így az már ismert tény, hogy a tibeti buddhizmusból eredeztethető technika csökkenti a szorongást és depressziót azoknál, akik rendszeresen alkotnak. A legfrissebb kutatási eredmények kiegészítik a korábbiakat, és rávilágítanak arra, hogy a közös mandala rajzolás hozzájárul a pozitív érzések kialakulásához, míg az önálló mandalázás megszabadít a negatív érzelmektől. Ezek önmagukban csak száraz tények, azonban ha lefordítjuk őket a mindennapi, emberi szükségletek szintjére, akkor nagyon is látható, hogy számtalan élethelyzet hozhat olyan időszakot, amikor minden vágyunk, hogy pozitívan tudjuk látni a világot, és képesek legyünk elengedni a negatív gondolatainkat. Nézzük, hogyan segít ebben a mandala készítés!

A mandala rajzolást, színezést Carl Gustav Jung kezdte alkalmazni konkrét terápiás célzattal. Jung hitt abban, hogy egy mandala megalkotása harmóniát teremt a lelkünkben, noha, akkor még nem álltak rendelkezésére konkrét kutatási eredmények, amelyek bizonyították volna a mandalázás pozitív hozadékait.

A Frontiers in Psychology-ban közölt kutatásban a résztvevőket két csoportba osztották, és a csoportok tagjai öt héten keresztül részt vettek hetente egy 1,5 órás foglalkozáson, ahol mandalát készítettek, majd beszélgettek az alkotás során megélt érzéseikről. A két csoport közötti különbség csupán annyi volt, hogy míg az egyik csoportba tartozó személyek közösen alkottak, addig a többi résztvevő egyénileg készítette a mandaláját.

Az önállóan alkotók mindössze egy üres lapot és 12 darab különböző színű ceruzást kaptak annyi instrukcióval, hogy körkörösen rajzoljanak aszerint, ahogy megfogalmazódnak bennük az aktuális érzelmeik, gondolataik. A csoportban dolgozó résztvevők ezzel szemben kénytelenek voltak együtt alkotni, és arra kellett törekedniük, hogy a közös mandalájuk rajzolása során figyeljenek egymásra, beszélgessenek, és próbáljanak egymásra hangolódni, egymás munkáját segíteni.

A kutatás eredményeként az derült ki, hogy mind az egyéni, mind a csoportos mandala rajzolás előidézte a résztvevők elmélyült, meditatív állapotát. Azok, akik egyénileg alkottak, arról számoltak be, hogy miközben megnyugodtak, enyhültek a negatív érzéseik, békésebbnek látták a világot. Az együtt dolgozó személyek számára az élmény inkább a kapcsolódás örömét adta, és vidámabbnak, pozitív gondolatokkal telítődve érezték magukat. A közös rajzolás során azt élték meg, hogy figyelnek és számítanak rájuk, ami úgy tűnik, egy nagyon fontos és sokaknak hiányzó megélés a mindennapokban. A csoportban dolgozó  személyek a kutatás befejeztével pozitívabb érzésekkel és meglátásokkal rendelkeztek, mint a kutatás megkezdése előtt.

Az önállóan alkotó résztvevők számára sokkal inkább az tűnt fel, hogy a negatív érzelmeik intenzitása csökkent, jobban érezték magukat. Az eredmény nem meglepő, ugyanis az intuitív, elmélyült alkotás áldásos hatását már nem először sikerült bizonyítani. Egy üres papírt elképzelhetünk úgy is, mint egy filmvásznat, amelyre mi magunk helyezünk el olyan képeket, amik bennünk vannak. Alkotás közben észre sem vesszük, hogy az aktuális érzelmeink kivetülnek, és úgymond kívülre helyezzük a minket nyomasztó, sokszor tudatalatti problémákat.

Ha ki szeretné próbálni otthon a mandalarajzolást, ide kattintva kap ötleteket, instrukciókat.

A mai – sokszor rohanó – világban csak ritkán jut tudatosan lehetőségünk arra, hogy negatív érzéseinkkel, káros gondolatainkról beszélgessünk. Legyen szó mandala rajzolásról vagy akár bármely más alkotásról, az ilyen tevékenységek felérnek egy lelki detoxikációval. A fantáziánk által történő teremtés lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, a gondolataink megformálására, érzelmeink megélésére, így mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ha szívesen olvasnál még tőlünk, kövess minket Facebookon!

Felhasznált irodalom:

Chao, L., Hao, Ch., Chia-Yi, L., Rung-Tai, L., Wen-Ko, Ch. (2020). Cooperative and Individual Mandala Drawing Have Different Effects on Mindfulness, Spirituality, and Subjective Well-Being. Frontiers in Psychology.

Facebook Comments