A zene mint afrodiziákum? – Tudományos tények a zene intimitásfokozó hatásáról

A zene mint afrodiziákum? – Tudományos tények a zene intimitásfokozó hatásáról

18 +

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Még nem múltam el 18 éves
A zene mint afrodiziákum? – Tudományos tények a zene intimitásfokozó hatásáról

A zene mint afrodiziákum? – Tudományos tények a zene intimitásfokozó hatásáról

Jó szexről, rossz szexről beszélni vagy olvasni még ma is sokszor tabu annak ellenére, hogy kevés olyan párkapcsolat létezik, amely még sohasem élt meg szexuális elakadásokat, nehézségeket, amelyeket nagyon sokszor a gátlásosság, a felszabadulással kapcsolatos aggodalmak vagy az egymásra hangolódás nehézsége váltanak ki. Hajlamosak vagyunk ilyenkor kétségbeesni, az egyhangú aktusok miatt a kapcsolat végét látni, holott nem egy egyszerű lehetőség létezik az együttlétek elmélyítésére, a gátlások feloldására, és még csak nem is kell hozzá egyből szerepekbe öltözni.

Amikor párunkkal nehéz az egymásra hangolódás, a legtöbbször nem is egymással van gondunk, hanem önmagunkkal. Sok volt a napi feszültség, a hírekből áradó rossz hír, nem tudunk szabadulni a munkahelyi gondolatoktól, vagy éppenséggel nehéz a váltás az anya/apa és a szerető szerepe között. A zenehallgatás egyik legpozitívabb hatása, hogy kibillent minket az épp aktuális érzelmi állapotunkból, és a zene típusától függően képesek vagyunk áthangolódni.

Ahogyan a zene tudtunk kívül hat a testünkre:

Forget coffee, CAT VIDEOS are the best way to give your body a boost:  Chemists reveal how to stay alert without caffeine | Daily Mail Online

A zenehallgatás hatására különböző hormonok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják azt, ahogyan érezzük magunkat.

  • Az oxitocin -egyszerűen fogalmazva- a kötődés kialakulásában játszik szerepet, és nem hiába,  ez a hormon a párkapcsolatok kezdeti szakaszában van megnövekedett mennyiségben jelen az emberek testében.
  • A zene csökkenti a stresszt, amely jelentősen gátolja a szexuális izgalom, öröm és ellazulás képességét. Zene hatására csökken a vér kortizol szintje, és könnyebben távoznak belőlünk a mindennapok feszültségei, amelyek igen sokszor a vágyak legnagyobb ellenségei.
  • Nem feledkezhetünk meg a dopaminról sem,  amely szintén felszabadul zene hatására, és amely miatt izgalmat és elégedettséget élünk át. Fokozódhat a szexuális együttlét élménye és a partnerünk iránt érzett érzelmi és szexuális elégedettség is.
  • Kedvenc zenéink, főleg ha azok szerelmes összebújásokkal kombinálódnak, növelhetik szervezetünk szerotonin szintjét, amely hatására örömet és gondtalanságot élünk át.
  • Nem utolsó sorban a zene -többek között- „mozgósítja” az agy motoros területeit is, így ha kedvenc dalainkat hallgatjuk, ingert érzünk arra, hogy aktivizáljuk magunkat, és mozgásba lendüljünk a zene ritmusára.

A zene és persze a fenti, fiziológiai és pszichológiai változások hatására emelkedik a pulzus, a légzésszám, és ezzel együtt nő a szexuális izgalom. Egyre inkább ellazulunk, és átadjuk magunkat az érzéseinknek, a testünk jelzéseinek, és párhuzamosan háttérbe helyezzük a helyzet túlgondolását.

A gátlások elengedése

Music for Low T: Get in Tune With Your Sex Drive | Everyday Health

A zenehallgatáshoz spontán és felszabadító érzés társul. Ez azt eredményezheti, hogy elengedjük a szexualitással kapcsolatos gátlásainkat. Ezek a gátlások sok embert (többségében a nőket) visszatartanak attól, hogy belefeledkezzenek a testiségbe, és ösztönösen éljék meg az együttlétet. Amikor egy-egy hangulatos szám bekerül a hálószobába, sokan azt veszik észre magukon, hogy spontánabban viselkednek, és nyitottabbá válnak az új dolgok kitalálására. Az ellazulás csodákra képes, mivel a fókusz lekerül a negatív érzésekről, és képesek vagyunk megszabadulni olyan nyomasztó gondolatoktól, mint a testképpel kapcsolatos szorongás vagy a teljesítménykényszer.

A legtöbb párkapcsolatban gyakran előforduló hiba, amikor a mobilok bekúsznak az ágyba. Most már tudjuk, hogy telefonjaink egy esetben lehetnek akár hasznosak és kapcsolatfejlesztőek is: ha kedvenc, ráhangolódó zenéink szólalnak meg rajtuk.

Facebook Comments