Hogyan hatnak a kütyük az idegrendszerünkre?

Hogyan hatnak a kütyük az idegrendszerünkre?

Hogyan hatnak a kütyük az idegrendszerünkre?

Ma már számos tanulmány bizonyítja, hogy a digitális eszközök használata hatással van az agy működésére. Ennek oka az agy rugalmasságában rejlik, ami gyerekkorban a legkifejezettebb. Ez a fajta rugalmasság  a környezethez való optimális alkalmazkodást szolgálja. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az idegrendszerünk gyakran találkozik egy bizonyos ingerrel, olyan idegpályák erősödnek meg, amelyek az adott inger melletti legjobb működést szolgálják. Mivel a digitális eszközök markánsan beleivódtak a mindennapi életbe, így azok használata is jelentős változásokat képes okozni és okozott is a felhasználók idegrendszerében. Ilyen értelemben, ha jól belegondolunk, megjelenhet különbség az egyes generációk agyi működése tekintetében is. Egy szemléletes példa az olvasás és az internethasználat összehasonlítása: míg az olvasás a fókuszálást és a képzelőerőt fejleszti, addig az internethasználat a nagy mennyiségű információban való szűrést erősíti. 

Néhány jellemző változás:

 • Felszínessé vált és ugráló figyelemezt nevezzük manapság multitaskingnak és a mostani generáció általános jellemzője, hogy egyszerre több feladatot végez. A nagy információhalmazban hasznos tulajdonság a feladatok, felületek közötti gyors váltás, ugyanakkor ez a hosszú távon fenntartott figyelmi funkciók csökkenésével járhat.  
 • Eltérő célú emlékezeti megtartás: míg a korábbi generációknál az óriási mennyiségű információ emlékezetben tartása volt a cél, a mostani generációk  forrást jegyzik meg, vagyis, hogy adott tartalom hol található meg a hatalmas információhalmazban. 
 • Gyorsabb reakcióidő, jobb téri-vizuális készségek:  úgy tűnik, hogy a videójátékok pozitív hatással bírnak a reakcióidőre és a téri tájékozódáshoz kapcsolódó készségeket is fejlesztik. 
 • Az is felmerül, hogy mivel nem szükséges annyi információ észben tartása, így magasabb rendű funkciók tudnak előtérbe kerülni, mint a kritikai gondolkodás és a problémamegoldás.

A kütyük és a jutalmazó rendszer

Az agy jutalmazó rendszere egy dopamin alapú rendszer. Amikor egy olyan esemény történik velünk, ami boldogságot, örömet, kielégültséget okoz, akkor az agyban dopamin szabadul fel. 

A dopamin rendszer az agy több területével áll kapcsolatban: 

 • frontális lebennyel (az agy elülső része): ez a terület felelős a tudatos gondolkodásért,  a tervezésért, problémamegoldásért és viselkedés tervezéséért. 
 • Az amygdalával: itt születnek agyunkban az érzelmek 
 • hyppokampusszal: ez az agyi terület felel azért, hogy emlékezetben tartjuk az információkat. 

Hogyan válik addiktívvá a közösségi média?

 • Frontális lebeny: eldöntöm, hogy kiteszek egy képet a facebookra. 
 • Jutalmazó rendszer: jönnek a like-ok, ami jutalmazó, így dopamin fröccsöt indít el az idegrendszerben. 
 • Amygdala: örömet élek meg, hogy másoktól pozitív visszajelzéseket kapok
 • Hyppokampusz: megjegyzem, hogy képet kitenni jó dolog 
 • Ismét frontális lebeny: tegyél ki újabb képet!

A dopaminfröccs tehát az élmény ismétlésére ösztönöz, így jutunk oda, hogy egy viselkedés szép lassan szokássá válik.

Facebook Comments