Gyászról tabuk nélkül

Gyászról tabuk nélkül

Gyászról tabuk nélkül

Mindenszentek es Halottak napja időszakában sokak életében előtérbe kerülhet a gyász és a halál témája. Kérdésekben, beszélgetésekben, álmokban, emlékekben, rajzokban is visszaköszönhetnek az ezekkel kapcsolatos nehéz érzések, melyeket sokszor nem könnyű beengedni a mindennapokba. 

Mi történik, ha négy teljesen különböző ember leül egy péntek délután, hogy kendőzetlenül beszélgessenek a veszteségekről? Hogyan tudnak együtt gondolkodni a gyászról és saját érintettségükről? Mi tud összekötni egy gyermekét elvesztőédesanyát, egy pszichológust, egy szociális munkást és egy édesapját gyászoló rádiós műsorvezetőt? A Bátor Tábor Felhők felett podcastjában erre kerestük a választ: kétszer félórányi nyílt, őszinte beszélgetéssel, személyes történetekkel szeretnénk kimondhatóvá tenni a nehezen kimondhatót, támpontot nyújtani a gyászolóknak és a gyászolókat támogatóknak is.

Kevés valószínűbb dolog van annál az emberi életben, mint az, hogy véget ér: így mindannyiunkat érnek veszteségek, veszítünk el számunkra fontos embereket. Tulajdonképpen sorstársak vagyunk ebben. Mégis, amikor valakit veszteség ér, sokszor érezheti magát magányosnak, elveszettnekzg. Kölcsönösen nehezen kapcsolódik egymáshoz a gyászoló és környezete. A veszteséget megélő figyelme a múlt felé, saját belső világa felé fordul, míg a hozzá közel álló emberek feszélyezve érezhetik magukat, nem tudják, hogyan segítsenek. Régebben a közösségek hagyományai, a rituálék hidalták át ezt a szakadékot: énekek és dalok tették kifejezhetővé a gyász érzését, a virrasztásra összegyűlt a tágabb család, a gyászév pedig az időbeli feldolgozást segítette. Mivel lazult a szokásrendszer, napjainkban inkább egymás igényeire, szükségleteire tudunk figyelni. Gyászoló szerettünknek jelenlétünket tudjuk ajánlani, jótanácsok helyett pedig nyitott szívet és fület adhatunk. A „Mi esne most jól neked? Mire van szükséged?” kérdéseket bátran tegyük fel időről időre.

A pszichológiai témájú könyvek gyakran írtak a gyászfeldolgozás szakaszairól. Manapság sokkal rugalmasabban gondolkodunk a gyászról: a „hol kellene tartani”, „mit kellene érezni” helyett hangsúlyosabbá vált annak a kimondása, hogy a hasonlóságok ellenére minden gyász és veszteség különböző, egyedi. És bár a gyászmunka, gyászfolyamat alakul az idővel, a feldolgozás mégsem az elhunyttal való kapcsolat lezárását jelenti. Sokkal inkább cél, hogy a kapcsolat átalakuljon: a gyászoló helyet találjon neki az életében, ne csak a fájdalmas érzéseken keresztül, hanem a szép emlékek segítségével is tudjon kötődni az elhunythoz. A számunkra szeretett személy elvesztése során magunkból és a világból is elveszítünk egy darabot, valamit, ami csak kettőnké volt. A feldolgozás folyamatához hozzá tartozik az is, hogy a magunkkal és a világgal való viszonyunkat is újradefiniáljuk, megismerjük önmagunkat egy veszteség után, felteszünk magunknak olyan kérdéseket is, melyeket eddig esetleg halogattunk.

Az itt hallható Felhők felett podcastban egymásnak tesszük fel ezeket a nehéz kérdéseket, és sorstársakként, veszteséget átélőkként beszélgetünk a gyászról. Ez az alkalom hosszú csönddel indult, de a végén öleléssel zárult. Hiszen nem vagyunk egyedül.

A podcastról: A Bátor Tábor Alapítvány idén indította el saját podcastját, melynek célja, hogy a mentális nehézségekben minél többeknek adjon kapaszkodót. Ez a Felhők felett, amely első évében máris elnyerte a legjobb életmód podcast díját. A kéthetente jelentkező műsorban szakemberek, érintettek, ismert személyek beszélgetnek olyan témákról, mint a nehéz gyerekkor, a bezártság, vagy az iskola. Mivel élményterápiás táboraikban foglalkoznak gyermeküket elvesztő családokkal is, a gyászról is tabuk nélkül, őszintén tudnak beszélgetni. A korábbi adások itt hallgathatóak meg.

A Bátor Táborról: Az idén 20 éves Bátor Tábor súlyosan, krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak szervez ingyenes és sorsfordító élményterápiás táborokat, kórházi, iskolai és online programokat Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. 2013-ban indították el a Lélekmadár Tábort, ahol három turnusba várják vissza azokat a családokat, akik súlyos betegségben, balesetben vagy születés környékén vesztették el gyermeküket. Ezekben a táborokban az élményterápia gyászterápiával egészül ki. A Bátor Tábor valamennyi programját ingyenesen, önkéntesek bevonásával valósítja meg. További információ: www.batortabor.org/hu

A cikk szerzője: Kocsis Dorka, a Bátor Tábor Alapítvány pszichológusa

Felhasznált irodalom:

  • Verena Kast: A gyász (Park Kiadó, 2021.)
  • Schumicky Júlia és Hosszú Dalma: Lélekmadár Tábor – A gyermeküket elvesztett családok veszteségének feldolgozását segítő komplex program bemutatása (Kharón ThanatológiaiSzemle, 2018/1.)

A műsorvezetők: Vargyas-Tóth Juliska és Tüske Ferenc

A vendégek: Kocsis Dorka és Vígh Judit

Facebook Comments